Aerul conditionat, un lux in transportul public. Imagini din "cuptoarele pe roti" ale Bucurestiului

×
Codul embed a fost copiat

Astazi, chiar daca temperaturile scad usor, vremea se mentine calduroasa.

In vest si local in sud si in centru, dupa pranz revine canicula si disconfortul termic va fi ridicat. Norii se inmultesc treptat in vestul, in nord-vestul tarii si la munte, iar spre seara si dupa lasarea noptii, vor aduce averse insotite de fulgere si vant nervos.

E posibil sa cada grindina si sa se stranga peste 20 - 25 de litri de apa pe metru patrat, in special in zonele montane. In rest, atmosfera se anunta insorita, iar ploile pot sa apara cu totul izolat.

Maximele termice se vor situa intre 27 de grade pe litoral si 35 - 36 de grade in Banat, Crisana, in vestul si sudul Olteniei, in sud-vestul Transilvaniei si al Munteniei.

In Dobrogea si in Baragan ziua se anunta insorita si calda. Norii vor fi rari, iar vantul se va inteti trecator la malul marii.

Citește și
Canicula
Canicula in Europa. Temperaturile ridicate au atins un nivel record in Austria: 39,9 grade
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Vreme calda gasim si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei, dar astazi nu mai vorbim despre canicula. Maximele se opresc la 32-33 de grade, iar ploile lipsec din prognoza.

In jumatatea nordica a Moldovei vor veni ceva ploi in aversa
la munte, in a doua parte a zilei. In rest vom avea vreme frumoasa, cu pana la 32 de grade in termometre.

In nordul Transilvaniei si in Maramures norii se inmultesc treptat
si la apropierea serii vor aduce averse, cu fulgere si vant nervos.
Maximele, in scadere fata de ieri, se opresc la 33 - 34 de grade.

Vestul tarii nu scapa nici astazi de canicula. Daca ieri s-au atins
38 de grade in zona, sa stiti ca astazi maximele nu vor depasi 35-36 de grade.

Spre seara aversele isi fac aparitia si aici si vor veni cu toata suita de fenomene specifice instabilitatii.

In centrul Romaniei, desi temperaturile cobooara usor, va fi si astazi foarte cald. Pe partea vestica se anunta maximele caniculare din loc in loc, iar la munte instabilitatea creste in a doua parte a zilei.

In sud-vest ziua se anunta torida, cu pana la 36 de grade, la umbra si disconfort termic ridicat. Pe aici nu sunt semne de ploaie, iar vantul sufla cel mult moderat.

Mai mult, indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi usor pragul critic de 80 de unitati.

Potrivit meteorologilor, in noaptea de sambata spre duminica si pe parcursul zilei de duminica instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in vestul, centrul si nordul tarii, unde vor fi averse, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce trecator pot lua aspect de vijelie si izolat caderi de grindina.

CUM A FOST VINERI Canicula a transformat tramvaiele si autobuzele din Capitala in adevarate cuptoare pe roti. Si asta pentru ca, in multe dintre ele, aparatele de aer conditionat fie nu functioneaza, fie nu sunt pornite. Ori pur si simplu nu exista. Cum este si cazul acestui tramvai, unde se inregistreaza nu mai putin de 42 de grade Celsius, cu aproape 5 grade mai mult decat in exterior.

Temperatura resimtita este insa, mult mai mare, din cauza umiditatii. Calatorii se plang ca in mijloacele de transport e mai rau ca de animalele din staul.

"Nu e nici aer conditionat, nici absolut nimic. Platim abonamente, dar n-avem conditii"

In capitala, din cele 1400 de autobuze, tramvaie si troleibuze, doar 500 sunt dotate cu aer conditionat doar ca nici acestea nu sunt mereu pornite.

Si cei care au circulat astazi cu trenul au trecut printr-o incercare. Acest domn, care face naveta de 10 ani, de la Titu la Bucuresti, se plange de caldura insuportabila din vagoane.

"Ti se spune ca nu face fata aerul conditionat, asa ti se spune"

Din cauza caldurii, trenurile au avut intarzieri de pana la 95 de minute.

Locuitorii din vestul tarii s-au confruntat cu alte probleme. Arsita a secat un parau si fantanile a peste 200 de familii din cartierul Viile Noi de la marginea Devei, unde nu exista apa potabila.

Pe de alta parte, consumul inregistrat astazi de contoarele de energie electrica s-a apropiat de recordul inregistrat pe 30 iulie, de 7500 de MW. Din fericire insa, nu au existat pana acum, pene de curent.

 

CE VA FI SAMBATA - caldura se mai domoleste; canicula reapare local in vest, in sud-vest si cu totul izolat in sud-estul si centrul tarii. Spre seara, in vest si nord-vest isi fac aparitia aversele, ce 

vor veni cu fulgere, vant nervos si conditii de grindina.

DUMINICA -  temperaturile continua sa scada usor, iar aversele se anunta in vest, nord-vest, in centru si la munte.

LUNI - Va mai ploua in aversa in nord-vestul si in centrul tarii; in sud si vest vremea va fi calduroasa, iar maximele se vor situa intre 26 si 34 de grade Celsius.

 

Citeste si: Intre matematica si noroc. Cum sa alegi numerele castigatoare la Loto

Statiile spatiale de sub pamant. Acesta este cel mai amplu proiect de transport public din lume. FOTO

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Maxime de pana la 41 de grade si ploi foarte rare. Prognoza meteo pana in 18 august
Maxime de pana la 41 de grade si ploi foarte rare. Prognoza meteo pana in 18 august

Estimarea meteo pentru urmatoarele doua saptamani este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Canicula in Europa. Temperaturile ridicate au atins un nivel record in Austria: 39,9 grade
Canicula in Europa. Temperaturile ridicate au atins un nivel record in Austria: 39,9 grade

Mercurul a atins 39,9 grade Celsius sambata in sudul Austriei, reprezentand un record absolut de caldura de la inceputul masurarii regulate a temperaturilor la mijlocul secolului al XIX-lea, a anuntat serviciul central de meteorologie (ZAMG).

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.